A község – 13 és fél kilométer hosszan – a Tisza mentén fekszik. A folyó ártere és partja a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet része. Tiszaroff kompátkelő-hely, a falusi turizmus egyik célpontja. A XIII. században már ismert tiszai átkelőhely működött a település mellett. A falu egykor Rákóczi-birtok volt, majd a Borbély család tulajdonába került.

2008.10.18 023

Tiszaroff 1848 előtt úrbéres község volt, 1872-ben nagyközség lett. 1871 márciusától járásbírósági székhely. 1879-ben mint a Tiszai Közép Járás székhelyét említik az iratok, ezt a rangot elsősorban befolyásos földesurainak köszönhette. Az 1900-as évek elejétől fokozatosan csökkent a falu jelentősége. A Tiszaroffot érintő folyószabályozás 1855-ben készült el. A belső település olyan magas parton fekszik, hogy a falut árvíz nem vitte el, de határa többször került víz alá.

A falu építészeti emlékei közül nevezetes az 1757-ben épült református templom. Az eredeti épületet a helyi hagyomány szerint II. Rákóczi Ferenc építtette magtárnak, ezért nevezik így: Rákóczi “kenyeres háza”. Tiszaroffi látványosság az 1790 és 1810 között épült Borbély-kastély. A barokk és klasszicista jegyeket ötvöző épület ma kastélyszálló.

A község közúton Kunhegyes vagy Tiszabura felől érhető el. A Tisza túlpartján fekvő Tiszasüly komppal közelíthető meg.

Fekvése

A Tisza bal partján fekszik. Jász-Nagykun Szolnok megyében a Tisza bal partján, az északi szélesség 47° 24′ és keleti hosszúság 20° 24′ alatt található.

Autóbusz összeköttetése van a közeli falukkal és a két legközelebbi várossal: Kunhegyessel és Törökszentmiklóssal. A község éghajlata az Alföld középső térségének éghajlatához hasonlít, szélsőséges és szeszélyes. Kevés csapadék, nyári magas, téli alacsony hőmérséklet a jellemző.

Története

A község területén és környékén feltárt leletek azt bitonyítják, hogy a Tisza partján az emberek már az őskorban letelepedtek. A kőkorban és az azt követő rézkorban is éltek itt emberek. Az itt feltárt leletek a Nemzeti Múzeumban találhatók. A nyelvi hagyományok és a népmondai elemek alapján úgy tartják a roffiak ma is, hogy a község határában lévő Ajtóshát és borshalom dombjain a hunok díszes bőrsátrai álltak hajdan, s Roff vezér után Attila is táborozott ezen a vidéken. Ennek hitelességét történelmi kutatás eredménye nem igazolta.

A Rákóczi-szabadságharc után 1711-ben 20 jobbágy és 6 zsellér lakja a területet. Ekkor kerül a falu egy része a Borbély família tulajdonába. Az 1780-as években már több földesura is van a falunak. Borbély Mihály 1757-ben a meglévő protestáns imaházhoz tornyot építtetett, majd 1762-ben a különálló s ma is meglévő kőtorony is felépült. Az 1840-es évekig rossz, járhatatlan földutak kötik össze a környező helységekkel.

A község 13,5 km hosszúságban a Tisza partján fekszik, ebből 2,5 km közvetlen belterület. A települést érintő szabályozás (átmetszés) 1854-55-ben készült el. Párhuzamosan folyt a gátépítés is. A belső település olyan magas parton fekszik, hogy a falut árvíz nem vitte el, de határa többször került víz alá.

1848 előtt úrbéres község volt. 1872. május 11-én nagyközséggé alakult. 1871 márciusától járásbírósági székhely. 1879-ben mint a Tiszai Közép Járás székhelyét említk az iratok Roffot, melyet befolyásos földesurainak köszönhette. Az 1900-as évek elejétől fokozatosan csökkent Tiszaroff jelentősége.

1919-ben a Tanácsköztársaság kikiáltása után a községben is megalakult a Vörös Őrség. Leverése után volt parancsnokát elfogták s kegyetlenül megkínozták, majd agyonlőtték.

1945 után a háborus veszteségekkel, de újra nekikezdett a község a munkának. 1948-ban gépállomás kezte meg működését 24 dolgozóval és 9 géppel. Termelőszövetkezetek alakultak. Híres volt az 1906-1908 között létesült gőzmalom, melyet 1949-ben államosítottak. 1963 januárjától működött a Tiszaroff és Vidéke Körzeti FMSZ, melynek Tiszaroff volt a központja. 1961-ben új kultúrotthon létesült, melyben elhelyezést nyert a könyvtár is. A faluban bölcsöde, óvoda és 8 osztályos iskola működött. 1926-tól filmszínház is működött a községben. Mindig jelentős volt Tiszaroffon a sport, legjobb eredményt a röplabdások érték el, de a labdarugó, asztalitenisz és kerékpár szakosztályok is jól, sikeresen működtek.

Forrás: vendégváró.hu, wikipédia

P A R T N E R E K :

Foci eredmények
Tassi halászcsárda

eXTReMe Tracker